Какво масло да изберем за автомобила?
Количка
0.00 лв.

Нямате артикули в количката.

Какво масло да изберем за автомобила

Какви видове масла се използват в автомобила, техният вид и предназначение?
Какво означават обозначения изписани върху етикета на маслото?

Как да направим правилен избор на масло за вашият автомобил?

Нека се опитаме да дадем кратък отговор на тези и други въпроси без да навлизаме в излишни подробности.

В един съвременен  автомобил има няколко възела които се нуждаят от постоянно смазване поддръжка и навременна смяна на смазочни материали (масло), за да може да се гарантира безпроблемна работа и сигурност при експлоатация.

Това са двигател, скорости, диференциал, спирачна система, хидравлична система, сервоусилвател и др.

Нека тук  разгледаме двигателните масла. Те представляват кръвта в сърцето на вашия автомобил. Осигуряват неговата защита и продължителност на експлоатация.

В следващи наши публикации ще разгледаме и другите възли на смазване и маслата нужни за тях.

По начина на създаване двигателните масла биват минерални, полу-синтетични и синтетични. Изработват се от базови масла и добавени към тях пълнители и модификатори, спомагащи изпълнението на задачите по защита и осигуряване на качествена работа на двигателя.

Минералните масла са най-ниския клас масла използвани в съвременните двигатели. При експлоатация те най-бързо губят своите свойства. Изградени са от висококачествено минерално базово масло в комбинация с пакет присадки.

Полу-синтетични масла

Един компромисен вариант представляват, така наречените полу-синтетични масла. По своята същност те са подобни на минералните масла но с повишено процентно съдържание на добавки и ингредиенти повишаващи техните свойства и устойчивост на окисление.

Най-сигурните и висококачествени масла са синтетичните. Те също се делят на няколко вида в зависимост от начина на тяхното създаване.

Най-нисък като издръжливост вариант са маслата произведени от минерално масло, обработено по технология хидрокрекинг. По този начин се постига максимално очистване на маслото от вредни примеси и уеднаквяване размера на маслената молекула. Към базата се добавя голям комплекс от добавки, инхибитори и пластификатори. Техните свойства се запазват в най-голяма степен за единица пробег.

Друг тип синтетични масла са тези създадени от алфа-олефини. Най-високата и скъпо струваща фракция на преработката на петрол. Алфаолефините се комбинират в поли-алфа-олефини, с които чрез добавяне и отнемане на част от молекулата се създава масло с необходимите свойства. Добавят се минимално количество високо качествени добавки и се изгражда крайния продукт.

Съществуват и естерни синтетични масла. Те са с много високи показания, но за сравнително кратък период на експлоатация. По скоро са предвидени за употреба в състезателни автомобили, при много тежки условия, но за сравнително кратък период и пробег.

Всички масла са обозначени и класифицирани с различни спецификации, одобрения и експлоатационни нива.

Някои от тях са:

SAE – (дружество на автомобилните инженери) показва вискозитета на маслото. Вискозитета бива летен (високи температури) и зимен (ниски температури).

Летния се състои от двуцифрено число на пример 40. Показва гъстотата на маслото при работна температура.

Зимния е съставен от число и латинска буква W(WINTER)- 10W. Показва течливостта, точката на застиване на маслото при ниски температури.

Комбинирано изразяване, като 10W-40 означава:

Маслото е всесезонно с характеристиките на зимно масло SAE 10W при ниски температури и характеристиките на лятно масло SAE 40 при високи температури.

API (Американски петролен институт)

Представлява комбинация от две букви от латинската азбука. Първа буква „S“ за бензинови и първа буква „C“ за дизел. Следващата буква, колкото по-задна позиция е от латинската азбука, толкова маслото е по-висококачествено и отговаря на по-високи изисквания. На пример „SL“ за бензинови или „CH“ за дизел.

ACEA (Асоциация на европейските производители на автомобили)

Тук маслата са описани с буквите:

A – масла за бензинови автомобили.

B – масла за дизелови двигатели.

C – масла за дизелови двигатели, снабдени с филтър за твърди частици.

В комбинация с числа, които при различните букви имат различно значение.

В комбинация с A и B колкото е по-високо числото, маслото отговаря на по-високи изисквания.

Когато се комбинира с буква C показва за коя от следните групи автомобили е предназначено Примерно C2 е за френски автомобили и TOYOTA, C3 за немски автомобили, а C4 за автомобили от групата на NISSAN RENAULT.

Много от маслата, освен посочените по-горе спецификации, притежават одобрения от производителите на самите автомобили. На пример: Mercedes – MB 229.52, BMW – Longlife 04, VAG – VW 505 01/505 00 и други.

При избора на масло, най-вече би следвало да се съобразим с изискванията на производителя на съответния автомобил и нивата на които той препоръчва да отговаря маслото в дадения двигател.

Колкото по-висок клас масло изберем за смяна, толкова по-добра зашита осигуряваме на нашият двигател

По отношение на пробега в България, поради лошите качества на горивата, пробезите препоръчани от производителя трябва да се съкратят поне на половина. Другото много важно условие е начина на експлоатация на автомобила. Когато се изминават дълги разстояния, автомобила работи равномерно, достигнал работна температура на средни обороти, пробезите между смените могат да са по-дълги.

Обратно, когато се кара на къси разстояния с чести спирания, гасене и последващо стартиране на двигателя, високи обороти, шофиране на студен, не достигнал нормална работна температура двигател, пробезите трябва да се намалят чувствително, за да може да се съхрани двигателя.

На база на горе-изложеното съветът ни към вас е при избора на масло за любимия ви автомобил се доверете на препоръчаното за него от създателите на двигателя и каталозите за масла, базирани на изискванията на автомобилния производител.

Доверявайте се на доказани марки масла и вашия доверен консултант.

Бихме се радвали ние да се превърнем в тези, на които да поверите грижата за вашия автомобил!